Vedtekter for Sollerud Båtforening
Vedtatt på konstituerende møte 5. februar 1981. Endret på ekstraordinært årsmøte 19. mai 1994 og på årsmøte 13. mai 2002. Endret på ekstraordinært årsmøte 16. oktober 2017. Endret §3 på årsmøtet 25/3 2019. Endre §7, 8 og 9 på årsmøtet 5/6-2023. Endret §7 på årsmøtet 6/5-2024. Ny §2.2 på årsmøtet 24/3-2025.
§ 1 Navn
Foreningens navn er Sollerud Båtforening. (SBF). Den følger Småbåtutvalgets retningslinjer da man leier landfeste på kommunal grunn. Hjemstedet er Oslo kommune.
§ 2 Formål
Sollerud Båtforenings formål er å:
- Drive småbåthavn på Sollerud i Oslo.
- Etablere og vedlikeholde båtplasser i havnen for båter eid av foreningens medlemmer.
- Organisere foreningen etter god foreningsskikk til det beste for medlemmene.
- Skape og opprettholde et godt attraktivt båtmiljø i tilknytning til småbåthavnen og opplagsplassene på Sollerud.
- Foreningens formål er ideelle.
I arbeidet med å oppnå foreningens formål vil SFB blant annet:
- Samarbeide med Sollerudstranda skole og bedrifter i nærmiljøet når det gjelder bruken av området og andre felles interesser knyttet til dette.
- Samarbeide med Oslo kommune og andre myndigheter for å løse oppgaver innen rammen av formålet.
- Drive en miljøvennlig forening og styrke medlemmenes kompetanse om bruk av sjøen.
§ 3 Medlemskap
Foreningen er åpen for alle som vil arbeide for Sollerud Båtforenings formål, innordne seg foreningens vedtekter og regler, og ellers de kommunale regler mv. som foreningen er forpliktet av. Alle medlemmer skal registreres og føres i et medlemsregister hvor innmeldingsdato og båtplass fremgår. Medlemslister, ansiennitetsliste og andre lister foreningen oppretter, foreningens priser på langtidsleie(forskudd) utleie, skal være tilgjengelig for medlemmene.
Medlemmene er valgbare til tillitsverv ved fylte 18 år. Alle medlemmer har adgang til foreningens møter.
Medlemmer som vil melde seg ut av foreningen må gjøre dette skriftlig, og innen 31. Oktober for å bli fritatt for kontingent neste år. Eventuell båtplass fristilles ved oppsagt medlemskap. Betalt forskuddsleie refunderesmedlemmet iht. foreningens regler når ny leietager har overtatt båtplassen.
Et medlemskap i Sollerud Båtforening kan overføres i rett opp- og nedad-gående linje, som definert i
arveloven, samt til ektefelle/registrert samboer med de rettigheter og plikter som medfølger et
medlemskap i foreningen. Slik overføring må meldes styret skriftlig.
Medlemmer som ved sin adferd skader Sollerud Båtforening, dens eiendom eller som ikke retter seg etter vedtekter og regler kan ekskluderes av styret etter at vedkommende er skriftlig varslet om dette.
En eksklusjon kan innankes for årsmøtet. Årsmøtes beslutning er endelig og kan ikke overprøves. Eventuell resterende forskuddsleie tilbakebetales som beskrevet i forrige avsnitt.
Det er ikke tillatt å overdra, leie ut eller låne bort båtplass uten gjennom foreningens styre. Dette gjelder også for private, statlige eller kommunale organisasjoner.
Medlemmene har fortrinnsrett til båtplassene – som tildeles etter ansiennitet. Tildeling av båtplass effektueres av styret etter regler for tildeling av båtplass.
§4 Personvern.
SFB registrerer følgende personopplysninger om sine medlemmer: Navn, adresse, mobilnummer, epost-adresse og båtplass.
§ 5 Båtplassene.
Når en plass blir ledig skal SFB sitt styre tildele disse etter reglene for tildeling av båtplass og/eller regler for rokkering.
§ 6 Kontingent
Foreningens årsmøte fastsetter kontingenten og andre avgifter hvert år. Medlemmer som ikke har betalt årets kontingent og eventuell bryggeleie innen etter 3 uker etter skriftlig rekommandert purring, mister sine rettigheter og kan av styret strykes som medlem. Strykes et medlem kan det ikke tas opp igjen før skyldig kontingent og andre forpliktelser er betalt.
Styret kan ved tungtveiende grunner sette ned eller frafalle kontingent.
§ 7 Årsmøte
Årsmøtet er foreningens høyeste myndighet. Alle medlemmer som har betalt kontingent har stemmerett. Hvert medlem har en stemme, og kan i tillegg ha fullmakt fra ett annet medlem.
Årsmøtet bør holdes hvert år innen 31. mai, og skal kalles inn med minst 28 dagers varsel.
Årsmøtet ledes av styreleder, eller den årsmøtet velger.
Årsmøtet skal:
- Behandle årsberetning, fjorårets reviderte regnskap og årets budsjett med fastsettelse av kontingent og årsleie for kommende år.
- Behandle innkomne forslag.
- Velge tillitsvalgte som følger (i den utstrekning de er på valg):
- Leder og nestleder hver for seg
- 4 styremedlemmer. Velges hver for seg eller samlet.
- 1 varamedlem til styret.
- Valgkomite på 3 medlemmer som selv velger sin leder
- Revisor
4. Bestemme tilslutning eller avslutning til andre organisasjoner.
Styret og valgkomiteen skal være representativt for medlemmene slik at ingen interessegrupper blir dominerende.
Når et valg foregår enkeltvis, og en kandidat ikke oppnår flertall, dvs. minst en stemme mer enn halvparten av de avgitte stemmer, foretas omvalg mellom de to kandidatene som har fått flest stemmer. Ved stemmelikhet avgjøres utfallet ved loddtrekning.
Tillitsvalgte velges for to år av gangen, dog slik at ca. halvparten er på valg hvert år. Av hensyn til kontinuitet i styret bør ikke alle funksjonene styret ivaretar skiftes ut samtidig. Ved slike tilfelle kan en funksjon forlenges med inntil 2 år. Tillitsvalgte som har sittet i 8 år eller mer kan kun velges for ett år av gangen.
Årsmøtet er beslutningsdyktig såfremt det er innkalt på lovlig måte og er vedtaksført når minst 1/10 av antall stemmeberettigede medlemmer møter.
Forslag til årsmøtet må sendes styret senest 14 dager før møtet. Forslagene skal gjøres kjent for medlemmene minst 7 dager før møtet.
Alle saker avgjøres ved simpelt flertall dersom ikke annet følger av vedtektene. Ved stemmelikhet anses forslaget som avvist.
§ 8 Ekstraordinært årsmøte
Ekstraordinært årsmøte holdes når styret bestemmer eller minst en 1/10 av de stemmeberettigede medlemmene krever det. Det kunngjøres på samme måte som ordinært årsmøte og kalles inn på minst 28 dagers varsel. Ekstraordinært årsmøte kan bare behandle saker som ligger til grunn for kravet og som er nevnt i innkallingen.
Ekstraordinært årsmøte er vedtaksført med de medlemmer som møter
§ 9 Medlemsmøter
Medlemsmøter holdes når styret anser det som nødvendig, eller når flere enn 1/10 av
Medlemmene krever det. Styret kan bruke elektroniske medier som informasjon og kommunikasjonskanaler med medlemmene.
§ 10 Styret
Styret består av 6 medlemmer og varamedlem som leder foreningen mellom årsmøtene.
Styret konstituerer seg med administrasjonsansvarlig, vedlikeholdsansvarlig, havneansvarlig, økonomiansvarlig og sekretær. Styret er beslutningsdyktig når minst 4 medlemmer er tilstede, herunder styreleder eller nestleder.
Ved stemmelikhet har styrelederen dobbeltstemme. Revisor har adgang til styremøtene.
§ 11 Styrets arbeid
Styreleder representerer foreningen utad og leder styrets og foreningens møter.
Nestleder fungerer som styreleder i dennes fravær. Er begge fraværende fungerer administrasjonsansvarlig. Styret skal arbeide for mest mulig åpenhet og kontakt med medlemmene gjennom egnede fora se også § 9.
Sekretæren fører protokoll over alle styremøter, medlemsmøter og årsmøter.
Administrasjonsansvarlig har ansvar for alle registre over medlemmer og båtplasser samt foreningens korrespondanse. Medlemsregistrene er databaserte, og administrasjons ansvarlig tar årlig kopier, i elektronisk format og på papir, som overleveres styreleder. Administrasjons ansvarlig skal sammen med økonomiansvarlig foreta utbetalinger, innkreve og ta imot innbetalinger av kontingent og årsleie, og ha ansvar for at regnskap blir ført i overensstemmelse med god regnskapsskikk. Administrasjonsansvarlig med styreleder tegner han/hun for foreningen.
Havneansvarlig er ansvarlig tildeling av fast båtplass, utleie, og oppfølging av bryggereglene og regler for tildeling av båtplass.
Vedlikeholdsansvarlig er ansvarlig for tilsyn med bryggenes tekniske tilstand med alle tilhørende funksjoner og påser at nødvendige tiltak blir igangsatt.
Styreleder og havneansvarlig har, hver for seg, fullmakt til å godkjenne overdragelse av leieavtaler for båtplass og fremleie. Tildeling eller utvidelse av nye plasser krever styrets godkjennelse.
Økonomiansvarlig har ansvar for foreningens økonomi, med blant annet håndtering av forskudd til båtplassen.
§ 12 Funksjoner utenom styret
Revisor skal gjennomgå regnskapene foran hvert årsmøte og kontrollere at foreningens regnskap er ført iht. lovverket og vedtekter og regler i foreningen. Revisor fremlegger revisjonsrapport for styret og årsmøtet.
Valgkomiteen skal i god tid før årsmøtet oversende styret sin innstilling som sendes medlemmene sammen med årsberetning, revidert regnskap og budsjett. Se også § 7.
Ved behov kan styret eller årsmøtet nedsette utvalg med nærmere angitt mandat. Styret utpeker utvalgets leder.
§ 13 Vedtektsendringer.
Endringer i vedtektene kan bare vedtas på ordinært eller ekstraordinært årsmøte etter å ha vært oppført på saksliste. Vedtak krever 2/3 flertall blant de fremmøtte.
§ 14 Oppløsning
Oppløsning kan bare skje på ordinært årsmøte med 2/3 flertall etter at forslag om dette er satt på sakslisten på forhånd og utsendt til medlemmene minst 14 dager før møtet. Blir oppløsning vedtatt skal det holdes ekstraordinært årsmøte en måned senere, og for at vedtaket skal bli gyldig må det også på dette møtet få minst 2/3 flertall. Dersom SBF oppløses skal foreningens resterende eiendeler, etter at dens eventuelle gjeld er oppgjort, tilfalle et allmennyttig formål etter årsmøtets nærmere beslutning. Foreningens resterende eiendeler kan i intet tilfelle tilfalle medlemmene.